zondag 1 september 2013

Citroen-maanzaadmuffins



Leuk al die taartjes die niet in de oven gebakken hoeven te worden – en hartstikke lekker ook- maar er is geen lekkerder geur dan versgebakken taart, cake of muffins in huis! Aan de slag dus!

Ooit heb ik al een keer eerder deze Citroen-maanzaadcake van Jamie Oliver gemaakt, maar ik wilde nu een variant gebruiken zonder boter, gewone bloem of geraffineerde suiker. Hieronder het recept voor 12 muffins met iets ‘vriendelijkere’ ingrediënten voor je lijf. Verdubbel het recept voor een flinke cake of tulband!



200 gr. (volkoren) speltmeel

60 gr. walnoten, in stukjes
3 eetlepels lijnzaad
2 eetlepels bakpoeder
4 eetlepels maanzaad
1 eetlepel kaneel
1 citroen (rasp en sap (50 ml.))
snufje zout
9 dadels (zonder pit)
150 ml. melk
1 ei
3 eetlepels kokosolie (gesmolten)
2 eetlepels agavesiroop

Verwarm de over voor op 190 graden. Doe alle droge ingrediënten, behalve de dadels, in een kom en meng met een lepel door elkaar. Doe alle natte ingrediënten, met de dadels in een kom en pureer kort met een staafmixer. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en roer met een lepel goed door elkaar. Verdeel het mengsel over 12 muffinvormpjes. Ik gebruik de siliconen bakvorm van Silikomart, maar je kan natuurlijk ook een muffin bakplaat gebruiken met papieren cakevormpjes. Bak de muffins 20 minuten in de oven en laat daarna afkoelen op een rooster.

Als je een citroenliefhebber bent - zoals ik - gebruik dan het sap en rasp van 2 citroenen! Let wel op: hoe meer citroensap, hoe minder melk!

Tip: verruil de citroen voor een sinaasappel en de kaneel door een eetlepel speculaaskruiden. lekker voor als het weer wat kouder wordt ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten