zaterdag 28 december 2013

Brownie met zoete aardappel



Een brownie is klef, zoet en heeft een intense chocoladesmaak en voor wat bite voeg je stukjes noot toe. In deze brownie ontbreekt boter, geraffineerde suiker en eieren. Kan je dan toch een lekkere brownie maken? Deliciously Ella geeft op haar blog het antwoord. Jazeker, een heerlijke brownie zelfs, maar dan bomvol gezonde ingrediënten!

Wat heb je nodig?
2 flinke zoete aardappelen (zeker 15 cm. lang)
100 gr. gemalen amandelen
65 gr. boekweitmeel
20 dadels, ontpit (ik gebruik Iraanse dadels uit een doosje van 600 gr.)
5 el. rauwe cacao
3 el. agavesiroop
snuf zout
40 gram amandelen, walnoten of pecannoten, in stukjes

Werkwijze
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Stoom ze gaar in ongeveer 20 minuten tot ze goed zacht zijn. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Rooster 40 gram noten in een koekenpan en zet apart. Maal de 100 gram amandelen in een keukenmachine en doe in een kom samen met het boekweitmeel, cacao, agavesiroop en zout. Doe daarna de dadels en de gestoomde aardappelen in de keukenmachine, meng tot een puree. Spatel de puree door het meelmengsel en voeg als laatste de geroosterde noten toe. Bekleed een bakblik van ongeveer 20x30 cm met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig. Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten. Een prikker moet er schoon uitkomen. Haal het bakblik uit de oven en laat eerst 10 minuten afkoelen. Haal de brownie uit het bakblik en laat op een rooster helemaal afkoelen. Je kan er zeker 24 stukken uit halen van 5x5 centimeter.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten