vrijdag 29 augustus 2014

Chocolade-bietencake


Bieten en chocolade: een combinatie waar ik al vaak over gelezen had, maar nog nooit geproefd, laat staan zelf gemaakt. De hoogste tijd dus! Deze komt uit het boek The Green Kitchen van David Frenkiel en Luise Vindahl. 


Wat heb je nodig:
200 gram speltmeel
250 gram rauwe bietjes, geraspt
50 gram pure chocolade (85% cacao)
2 theelepel bakpoeder
5 eetlepels rauwe cacao
100 ml agavesiroop
150 ml olijfolie
3 eieren
snufje zout

Aan de slag:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik of tulbandvorm in en doe er daarna een schepje speltmeel in dat je door het bakblik klopt. Dan plakt de cake straks niet (zo) aan het bakblik. 
Verwarm de olijfolie in een steelpan op laag vuur en voeg de agavesiroop en chocolade toe. Verwarm totdat de chocolade gesmolten is en haal de pan van het vuur. Voeg de geraspte bietjes toe. Ik heb de bietjes in grove stukken in een keukenmachine in kleine stukjes gemalen. Klop in een aparte kom de eieren los en voeg die daarna aan het bietjesmengsel toe. In weer een derde kom meng je de droge ingrediënten: speltmeel, bakpoeder, cacao en zout. Voeg dit ook bij het bietenmengsel. Giet dit in het bakblik en bak de cake in ongeveer 25 a 30 minuten gaar of wat korter als je een liefhebber bent van kleffe cake. 

Ik verdeelde de cake in 18 stukken. Voedingswaarde per stuk is: 174 calorieën, 4 gram eiwit, 11 gram vet en 15 gram koolhydraten.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten